“Toen ik voor het eerst binnenkwam en een roodborstjeshuisje zag, zei ik: “Dat wil ik ooit ook kunnen”. Ik kan dat nu, zeker weten.”

Toen ik bij MindsZ kwam, ik denk november 2020, wist ik alleen dat ik het leuk vond om te schilderen. Buiten dat je met een penseel de verf op het doek moet zien te krijgen, wist ik niets.

Ik ging aan de slag met Zaanse vogelhuisjes en eerlijk is eerlijk: dat was moeilijker dan ik dacht.

De hulp van de begeleiding heeft mijn kunnen echter als een vuurpijl de lucht in geschoten. Vooral toen ik begon aan het leren van technieken met licht en donker, nauwkeurig werken en goed kijken en kopiëren. Ik kreeg de smaak te pakken en besloot bij het kleine priegelwerk te blijven.

Tijdens de uren die ik bij MindsZ was, merkte ik dat het schilderen mij steeds beter afging en dat ik veel leerde. Ik vond het ook erg fijn dat ik hulp kon vragen over het schilderwerk dat ik thuis maakte.

Het allerleukst vond ik toch wel de cursus portrettekenen, ik heb enorm genoten en veel geleerd.

Toen ik voor het eerst binnenkwam en een roodborstjeshuisje zag, zei ik: “Dat wil ik ooit ook kunnen”. Ik kan dat nu, zeker weten. 

Het behoeft denk ik geen betoog dat ik mij zeer vereerd voelde dat ik een eigen, vaste klant had. Ook aan die opdrachten heb ik met veel plezier gewerkt en heeft mij ook weer nieuwe dingen geleerd, zoals schilderen op beton.

Negatieve punten? Ja, maar niet veel. Bij tijd en wijle is het bij zo’n grote groep mensen, die allemaal een psychiatrische achtergrond hebben, niet te voorkomen dat het soms erg luidruchtig was. Daar tegenover staat dat ik altijd blij ben geweest met de vrijheid die we hadden wat betreft pauzes, even de deur uit kunnen en zelfs een koptelefoon met muziek op indien gewenst. De algehele sfeer en de aanwezigheid van de meeste deelnemers zal ik zeker missen. Ik vond het super te horen dat MindsZ op een gegeven moment zelfs 10 dagdelen per week open zou gaan.

Vanwege mijn verhuizing naar Friesland ben ik gestopt bij MindsZ in Heiloo. In Friesland wil ik aan de slag gaan bij MindUp, een onderdeel van GGZ Friesland. In de toekomst zou ik graag zelf cursussen geven. Hiervoor heb ik nog het nodige te leren en daar ga ik aan werken.

Scroll naar boven